Tips Pil1h Pengering Pakaian (Kur@ng Kedut Dan Jim@t Elektrik)

Tips Pil1h Pengering Pakaian

Kadang-kadang semasa musim hujan atau semasa musim-musim perayaan, baju-baju yang dicuci biasanya banyak kadang jemuran pun tak cukup. Hendak pergi d0bi pun leceh pula hendak menunggu, kalau yang duduk jauh daripada d0bi memang tidak akan pergilah bukan? Terkadang pula walaupun bukan dalam keadaan sebegitu, dan berada di dalam rumah sendiri, kesibukan pula yang menjadi m@salah apabila perlu mencuci kesemua pakaian diri sendiri, suami dan anak-anak apalagi pada musim Perintah Kawalah Pergerakan (PKP) kerana semua ahli keluarga bertumpu dan duduk di dalam rumah.

Apa penyelesaian jangka masa panjang yang ada? Pasti ada yang berkira-kira hendak membeli mesin pengering pakaian.

pengering

Untuk pengetahuan kita, mesin pengering ada tiga jenis iaitu vented, condenser dan heat pump. Menurut yang dikongsikan oleh Abdul Muiez Ruslee, mesin pengering jenis heat pump adalah yang s@ngat pr@ktikal untuk kegunaan keluarga.

3 Jenis Mesin Pengering Yang Ada Di Pasaran

[1] Vented

pengering

Harga mesin ini boleh tahan murah dan boleh didapati dengan harga RM 800.

pengering

Tetapi mesin ini harus diletak di luar rumah bagi mengalirkan wap air. Jika hendak diletak di dalam rumah harus disediakan satu saluran bagi tujuan untuk mengeluarkan wap air tersebut.

 

[2] Condenser

pengering

Harganya boleh tahan m@hal sedikit iaitu dalam RM 1,200 ke atas. Mesin jenis ini tidak perlu diletak di luar rumah kerana wap airnya akan ditukar menjadi air dan disimpan di dalam bekas yang ada pada mesin ini. Setiap kali selesai mengeringkan pakaian, air tersebut kita haruslah membuangnya sendiri. Dari segi penggunaan tenaga elektrik, akan ada penambahan dalam RM15 hingga RM20 di dalam bil elektrik jika digunakan setiap hari. Masih boleh dipertimbangkan bukan?

[3] Heat Pump

pengering

Konsep mesin ini sama seperti Condenser tetapi lebih bagus dan padu. Harganya memang agak m@hal dalam RM2000 ke atas. Tetapi sangat berbaloi dengan penggunaan elektrik yang jimat iaitu dengan sekali penggunaan cuma 800 watt. Jika digunakan setiap hari, akan ada kenaikan bil sebanyak RM5 sahaja sebulan. Jika digunakan dua kali sehari, bil mesin pengering ini cuma RM2.50 sahaja dalam sebulan. Berbaloi-baloi bukan?

Jika bajet anda mencukupi dan ingin digunakan dalam jangka masa yang panjang, pilihlah mesin pengering jenis Heat Pump. Walaupun harganya mahal, tetapi penggunaan elektriknya sangatlah jimat. Jika dibuat perkiraan penggunaan bil elektrik dalam jangka masa setahun, pastilah Heat Pump ini lebih menguntungkan kita. Biarpun mahal tetapi jimatnya berpanjangan. Kalau beli yang murah, bil elektriknya akan lebih mahal. Cuba bayangkan jika anda menggunakan mesin tersebut dalam masa 10 tahun.

Melalui pengalaman yang dikongsikan oleh Encik Abd. Muiez setelah menggunakan mesin jenis ini sang@t menyenangkan dalam banyak perkara. Walaupun masa mengeringnya adalah 3 jam namun sangat jim@t. Dalam masa 3 jam itu kita boleh melakukan banyak kerja-kerja lain tanpa perlu menunggv seperti kalau kita ke d0bi.

Keleb1han Lain Mesin Pengering Heat Pump

Pakaian yang dikeringkan menggunakan mesin jenis ini adalah kurang kedut. Bukanlah tidak berkedut langsung. Namun, tidaklah seperti jika kita ke d0bi layan diri, berkedvt seribv.

Mesin ini juga b0leh memerangkap habuk. Selepas mengeringkan pakaian, kita boleh membuang habuk yang terkumpul di dalam filter. Pakaian bukan setakat bersih tetapi lebih-lebih bersih.

Sang@t berbal0i. Alah membeli, menang memakai.

Semoga bermanfaat, kongsikan artikel ini kepada rakan atau keluarga anda. Mungkin mereka sedang berkira-kira mencari mesin pengering.

Sumber : Mingguan Wanita

Lihat Pautan : Hati-Hati Madu Boleh Jadi Racvn

Leave a Comment