Seolah-olah ada konspi rasi, kata Tan Sri Muhyiddin

Baru sahaja semalam perletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin diterima oleh YDP Agong dan kini menyandang sebagai Perdana Menteri (PM) ‘caretaker’ sementara menunggu PM baharu dilantik dengan kuasa yang terhad.

Muhyiddin tidak menolak kemungkinan seolah-olah wujud konspi rasi untuk menja tuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh beliau. Beliau bagaimanapun enggan membuat kenyataan yang boleh mengheretnya ke mah kamah.

Beliau menjelaskan, berdasarkan prestasi PN, kerajaan yang dipimpinnya itu tidak gagal. Namun, Ahli Parlimen Pagoh itu berkata segelintir pihak mengambil peluang dengan memperti kaikan keabsahan keraj aan.

tan sri

Tan Sri Muhyiddin – ‘..Seolah-olah ada konspi rasi..’

“Saya rasa seperti seolah-olah ada konspi rasi.. seolah-olah lah, pasal saya juga seorang (ahli) poli tik menilai, sewajarnya tidak begitu.

“Jadi, petanda-petanda yang saya fikir dilakukan pihak atau kumpulan tertentu untuk tujuan tertentu.

Saya tak nak buat apa-apa kenyataan yang menyebabkan saya diheret ke mah kamah, ini fakta poli tik yang saya akui mungkin telah membuat kesan sebegitu rupa sehingga mungkin cita-cita mereka berhasil.

“Tetapi tak apa, kita terima…

tan sri

Mengikut Islam ia ditakdirkan.

Tetapi ini bukan bermakna tugas kita tidak ada lagi,” katanya dalam sidang media selepas Perutusan Khas, di sini pada Isnin.

Tan Sri Muhyiddin berkata demikian ketika ditanya adakah beliau merasakan seperti dikhia nati selepas bertungkus-lumus memu lihkan negara akibat pande mik Covid-19.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata sekiranya wujud perkhia natan, ia bukan kepada dirinya, sebaliknya kepada negara dan rakyat yang sedang mende rita.

“Fikir-fikir kan lah. Kalau seseorang itu ada kesedaran, dia tidak harus meraikan fasal menum bangkan kita sedangkan kita berusaha melakukan amal ibadah, untuk menyelamatkan nya wa,” tambah beliau.

Tegas Tan Sri Muhyiddin lagi, beliau dan rakan-rakan dalam parti yang sehaluan akan tetap berpegang kepada prinsip Kerajaan Prihatin walaupun tidak lagi menerajui negara.

“Saya fikir akan turun ke bawah (padang), jadi jurubicara kepada rakyat supaya nasib terbela kerana saya faham sebagai Perdana Menteri dulu, ada data-data yang menunjukkan bahawa keadaan rakyat miskin bertambah ramai dan mereka yang tergolong dalam kumpulan miskin tegar juga telah bertambah,” katanya.

Diharapkan Tan Sri Muhyiddin terus mendapat kepercayaan rakyat dalam melaksanakan tanggungjawab membela nasib rakyat Malaysia.

Sumber : [Sinar]

Lihat Pautan : Agong Perkenan Muhyiddin Letak Jawatan

Leave a Comment