Ratusan Burung Tumpas Di Bangunan WTC Baharu

Beberapa hari lalu, ratusan burung yang terbang ke arah bandar raya New York m@t1 akibat merem puh bangunan One World Trade Center (WTC) yang baharu.
Melissa Breyer, seorang sukarelawan yang memantau kejadian bu.rung itu, mendakwa terdapat kira-kira 291 ekor haiwan itu ditemui m@t1 di sekitar bangunan tersebut pada Selasa minggu lepas.
Beliau kemudiannya mengutip 226 b4ngkai burung kecil yang jatuh di sekitar kawasan pejalan kaki di bangunan WTC itu. Selain itu, 35 lagi ekor burung m@t1 ditemui di atas struktur bangunan yang tidak dapat diakses.

burung

Bangunan WTC Baharu

Manakala, sebanyak 30 ekor lagi haiwan itu yang ditemui masih hidup tetapi memerlukan r4watan dan dihantar ke pusat pemuliharaan hidupan liar. Setelah r4watan tersebut, bu.rung-bu.rung tersebut dilepaskan di taman Brooklyn’s Prospect pada Rabu.
Antara jenis bu.rung yang m@t1 itu ialah bu.rung siul. Bu.rung-bu.rung yang m@t1 itu dipercayai kerana tertarik kepada lampu-lampu dibiarkan terpasang di tingkat tinggi bangunan tersebut.

burung

Lampu dan pantulan cahaya pada kaca di bangunan setinggi lebih 540 meter tersebut mengakibatkan haiwan-haiwan tersebut berasa keliru.
Akibat kejadian itu beberapa rayuan telah dibuat agar kem@t1an haiwan yang bermigrasi itu dapat dikurangkan. Antaranya mereka mencadangkan pemilik bangunan WTC menutup lampu bangunan tersebut pada waktu malam.
Selain itu, mereka juga mencadangkan dinding kaca pada bangunan pencakar langit tersebut dir4wat dengan bahan tertentu agar ianya lebih terlihat oleh bu.rung-bu.rung tersebut dan tidak melanggarnya lagi.

Sumber : [Sinar Harian] [NPR] [The Guardian]

Lihat Pautan : Bilis Lindungi Jerung

Leave a Comment