Makanan Sudah Tarikh Luput~Boleh makan lagi?

Baru-baru ini telah dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa lokaliti di negara kita. Sementara semua tempat lain masih menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Mungkin sebelum pelaksanaan PKP ramai yang telah membeli barangan asas dapur untuk simpanan. Ada juga yang ‘panic buying‘ tanpa sempat meneliti tarikh luput barang makanan yang dibeli. Senario seperti di bawah mesti pernah berlaku pada kita bukan?

tarikh luput

 

“Boleh makan lagi ke roti ni?”, bisik Cik Kiah dalam hatinya. “Tarikh luput pun dah habis, tapi roti masih banyak lagi ni. Membazir juga kalau buang..dah lah tengah PKP..tak ada gaji…”, getus lagi hatinya memikirkan roti yang masih banyak.

tarikh luput

Pasti ramai antara kita yang sering mengalami situasi seperti ini. Makanan yang dibeli masih tidak termakan, tetapi tarikh luputnya telah tamat. Hendak dibuang sayang, hendak disimpan belum tentu selamat dimakan. Adakah anda pernah terlintas, adakah makanan yang telah tamat tempoh selamat dimakan atau tidak?

[BACA JUGA : JANGAN KATA BEGINI PADA ORANG DEPRESI]

Bagaimana Tarikh Luput Makanan Ditentukan?

Pernahkah anda menjumpai tanda seperti ‘Guna Sebelum’ atau ‘Baik Sebelum’ dan diikuti dengan catatan tarikh? Sebenarnya, setiap frasa berikut mempunyai perbezaan dan kebanyakan daripadanya adalah amaran berkenaan kualiti makanan, bukannya amaran keselamatan. Adakah anda tahu bagaimana syarikat pengeluar makanan menentukan tarikh tersebut? Ia bergantung kepada kepada beberapa perkara iaitu:

  • Bagaimana makanan tersebut dibungkus
  • Bagaimana ia disimpan
  • Suhu yang akan terdedah semasa dalam proses pengangkutan
  • Tempoh masa yang diperlukan untuk dinyahbeku
  • Suhu peti ais pengguna

Maksud Label Pada Makanan

tarikh luput

Ketahui maksud sebenar frasa-frasa berikut:

Baik Sebelum’ (Best if used by/before): Ini bermaksud bahawa kualiti makanan akan berada pada tahap terbaik sebelum tarikh yang dinyatakan. Biskut mungkin akan sedikit lemau selepas tarikh tersebut.

Dijual Sebelum’ (Sell by): Ini adalah tarikh yang ditetapkan oleh pengeluar kepada peruncit, berkenaan tarikh produk tersebut perlu dikeluarkan daripada rak jualan. Ini adalah untuk memastikan agak pengguna mendapatkan produk dengan kualiti terbaik.

Guna Sebelum’ (Use by): Ini adalah tarikh terakhir jaminan kualiti terbaik sesuatu produk makanan tersebut. Ini juga bukanlah tarikh keselamatan sesuatu makanan melainkan jika ia digunakan keatas susu formula bayi.

Alamak! Dah ‘Expired‘. Boleh makan atau tidak?

Makanan yang tidak memerlukan penyejukan untuk tahan lama seperti bijirin, makanan kering dan makanan dalam tin masih boleh dimakan walaupun tarikh luput telah tamat. Tetapi bagi makanan berasaskan daging, tenusu dan telur, ia adalah tidak selamat.

Hidu Atau Rasa Sedikit

Cara terbaik untuk mengenal pasti sekiranya sesuatu produk makanan itu masih selamat atau tidak adalah dengan menggunakan deria bau dan rasa anda. Pada kebiasaannya, makanan yang telah tamat tempoh akan mengandungi kulat, bakteria dan yis, yang menyebabkannya memberikan isyarat amaran kepada deria bau dan rasa anda. Makanan yang telah rosak akan mempunyai tekstur, warna, bau dan rasa yang berbeza.

Anggaran Cadangan Tempoh Makanan Selamat Dimakan Walaupun Telah Tarikh Luput:

tarikh luput

Makanan dalam tin: kebanyakan makanan dalam tin boleh bertahan antara 1 hingga 4 tahun. Sekiranya anda menyimpannya di dalam tempat yang sejuk dan gelap, tempoh luputnya boleh bertambah antara 3 hingga 6 tahun lagi.

Makanan sejuk beku: tempohnya lebih kurang sama sebagaimana makanan dalam tin kecuali daging.

Telur: letakkan telur di dalam air. Sekiranya ia terapung, ini bermakna jumlah bakteria adalah tinggi dan tidak selamat dimakan. Bakteria telah menghasilkan gas di dalam telur yang menyebabkan telur tersebut terapung.

Pasta atau mi kering: makanan kering seperti ini amat sukar untuk rosak kerana tidak terdapat kandungan air. Anda boleh menggunakannya selagi mana ia tidak mempunyai bau yang pelik.

Roti: anda boleh menyimpannya lebih lama daripada tarikh yang tertera sekiranya anda menyimpannya di dalam peti sejuk. Selagi mana kulat kelihatan tidak tumbuh, ia masih selamat dimakan.

Bakteria Gemar Suhu Panas

tarikh luput

Untuk pengetahuan anda, penyakit bawaan makanan yang sering berlaku adalah disebabkan oleh pencemaran makanan, bukannya disebabkan oleh proses pereputan makanan secara semula jadi.

Bakteria seperti listeria lebih gemar dan berkembang biak dalam suhu yang lebih panas. Oleh itu, amat penting untuk anda menyimpan makanan yang mudah rosak pada suhu yang sesuai untuk mengelakkan pembiakan bakteria. Mungkin selepas ini, anda boleh mencuba menyimpan roti di dalam peti sejuk untuk mengekalkan ketahanannya daripada rosak.

Kesimpulannya, semasa membeli pastikanlah makanan yang anda beli hari ini, tarikh luputnya masih lama. Berjimat dengan cermat, poket anda selamat!

Sumber : [1] [2]

Leave a Comment