Kajian Demografi Menjangka 9 Lokasi Ini Akan Tenggelam Pada 2050

Sebelum ini, kita pernah digemparkan dengan jangkaan negara jiran yang 1/3 daripada tanahnya akan tenggel@m menjelang tahun 2050. Terkini, negara kita sendiri, 9 lokasi turut didedahkan bakal mengalami nasib yang sama.

Peman@san gl0bal yang menyebabkan paras laut mengalami penambahan sebanyak 2 hingga 7 kaki bakal menyebabkan kekerapan b@njir yang tinggi di bandar-bandar di pinggiran pantai yang rendah.

Terdapat kajian yang dilakukan oleh satu badan yang menerbitkan jurnal-jurnal berku@liti tinggi iaitu Nature Communication mendedahkan bahawa pada tahun 2050 kelak negara Malaysia juga akan tenggelam.

Kajian ini dilakuan dengan menggunakan teknologi Digital Elevation Models (CoastalDEM). Dalam kajian itu, mereka mendapati 9 buah lokasi di dalam negeri di Malaysia akan tenggelam. Kejadian alam ini akan menyebabkan pembentukan sebuah pulau dan akan menjejaskan jutaan penduduk di negeri-negeri seperti Sarawak, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Terengganu, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Perlis.

9 Lokasi

Lokasi tersebut adalah bandar-bandar besar seperti;

[1] Alor Setar

Gambar ini menunjukkan Alor Setar akan menjadi sebuah pulau.

lokasi

lokasi

[2] Parit Buntar hingga Taiping

Gambar ini pula menunjukkan kawasan sepanjang Parit Buntar hingga Taiping tidak kelihatan.

lokasi

[3] Lebuhraya Utara-Selatan

Lebuhraya Utara-Selatan juga tenggelam.

[4] Bagan Datoh, Teluk Intan

Bagan Datoh, Teluk Intan dan Kuala Selangor juga lenyap.

[5] Kuala Selangor, Port Klang, Shah Alam, KLIA

Port Klang akan tenggelam serta Shah Alam mengecil.

lokasi

lokasi

[6] Muar

Muar akan tenggelam

lokasi

[7] Pekan, Pahang

Pekan, Pahang juga akan tenggelam

lokasi

[8] Kuala Terengganu

Kuala Terengganu akan mengecil dan menjadi beberapa buah pulau.

lokasi

[9] Kuching

Kuching, Sarawak juga akan mengecil dan menjadi beberapa buah pulau.

lokasi

Di peringkat global pula dikatakan bahawa populasi di Asia adalah yang terkerap terdedah dengan kejadian paras laut. Ia akan menjadi semakin teruk jika faktor lapisan ais menjadi tidak stabil. Peratus keterukan ketidakstabilan itu adalah sebanyak 70% ; China sebanyak 43 juta, Bangladesh 19 juta, Vietnam 26 juta, dan Thailand 17 juta.

Dalam persediaan menghadapi masa hadapan, kerajaan bersama dengan rakyat haruslah menggembleng tenaga dalam mencari solusi masalah ini. Antara solusi jangka masa panjang yang ada ialah dengan mengubah cara hidup ke arah kehidupan lebih mesra dan sejahtera kepada alam.

Bagaimanapun, ini cumalah jangkaan sahaja. Semoga sahaja ianya tidak terjadi jika ia memberi kesan buruk kepada penduduk di lokasi yang dinyatakan.

Sumber : Odisi

Lihat Juga Pautan : Makanan Yang Sudah Expired Masih Boleh Dimakan?

Leave a Comment