Hilang Kerja, Hilang Rumah, Jalan Kaki Dari Meru Ke Sg. Udang, Klang

Pan demik Covid-19 memang banyak memberi kesan besar dalam kehidupan rakyat di Malaysia. Jika sebelum ini dapat mencari rezeki sesuap nasi, namun kini ramai yang kehilangan pekerjaan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Disebabkan tidak ada wang kerana tiada kerja, ramai juga yang diarah keluar daripada rumah sewa.

Situasi inilah yang terpaksa dihadapi oleh seorang lelaki ini. Menurut laporan Kosmo, Itulah du gaan yang terpaksa ditem puh sebuah keluarga dalam keadaan yang mencabar di musim pan demik dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang belum lagi menunjukkan tanda untuk berakhir ini.

Jalan Kaki Melintas Jambatan Bawah Pa nas Te rik

Melalui satu perkongsian di laman Facebook, seorang pengguna bernama Abu Dzar Omar memaklumkan ternampak sepasang suami isteri berjalan kaki melintas jambatan di bawah pa nas te rik sambil membawa 2 orang anak kecil.

Beliau menulis, “Tadi semasa tengah memandu, ternampak satu keluarga berjalan tengah pa nas dekat jambatan jadi saya pusing balik dan panggil mereka lalu bertanyakan hendak ke mana.

Hi lang Rumah, Jalan Kaki Dari Meru Ke Sg. Udang, Klang

rumah

“Si suami beritahu mereka dalam perjalanan ke Sungai Udang, dari Meru, Klang untuk menum pang makan di rumah emak sebelum pergi mencari rumah sewa,” katanya.

Jelasnya, keluarga tersebut pada mulanya men olak tawaran untuk mendapatkan perkhid matan e-hailing kerana tidak mahu menyu sahkan. Semasa berbual, si suami mula menceritakan tentang du gaan yang dihadapi mereka.

Beliau meminta anak-anak serta isterinya duduk dalam kereta sementara mereka berbual di luar. Si suami memak lumkan mereka telah keluar dari rumah sewa dan dia yang bekerja kon trak sebelum ini kini ti ada pendapatan sepanjang PKP dikuat kua sakan.

Encik Abu Dzar kemudian meminta dia bersa bar serta memberikan sedikit bantuan wang, “Saya minta dia bersa bar dan sempat menghulurkan sedikit duit belanja selain nasi hat agar bekerja dengan baik, rajin dan menjaga so lat. Semoga dapat teruskan hi dup dan buat modal untuk berniaga,” ujarnya.

Peka lah Terhadap Sekeliling 

Tambah Abu Dzar Omar, sekiranya kita sedang memandu kereta, toleh lah ke kiri dan kanan untuk melihat sekiranya ada hamba Allah SWT yang sedang kesu sahan dan mendo akan agar wa bak Covid-19 segera berak hir.

Perkongsian itu mendapat lebih daripada 754 komen dan 2,600 perkongsian daripada pengguna Facebook yang rata-rata menyifatkan kejadian itu amat menyen tuh hati dan mengin safkan.

Tidak dina fikan cab aran hi dup semasa pand emik dan PKP ini memang benar-benar men duga kesa baran kebanyakan rakyat. Diharapkan mereka yang masih bernasib baik sentiasa peka dengan keadaan sekeliling dan perhatikan sesiapa yang dalam keadaan memerlukan. Jika tidak dapat membantu dari segi kewangan, boleh menyalurkan aduan kepada mana-mana pihak yang bertangungjawab. Malay sia masih sebuah negara yang pri hatin. Pasti ramai yang akan tampil membantu.

Sumber : Kosmo

Lihat Juga Pautan : Laman Web KitaJaga.co Salurkan Cara Meminta Bantuan & Membantu Mereka Yang Memerlukan

Leave a Comment