Panduan Mudah Covert Soalan Secara Bundle Dari Google Doc Kepada Form

Panduan Mudah Covert Soalan Secara Bundle Dari Google Doc Kepada Form

Google Forms adalah salah satu aplikasi yang disertakan bersama Google Drive. Google Forms adalah borang maya yang membolehkan anda mendapatkan maklumat-maklumat tertentu yang dikumpul dari responden yang telah anda tetapkan. Contohnya apabila anda berkehendakkan maklumat berkenaan dengan maklumat peribadi responden. Anda boleh membina borang menggunakan Google Forms dan disebar luaskan menggunakan peranti dan gajet terkini. Pengguna anda boleh memasukkan maklumat yang dikehendaki dan menghantar kepada anda dengan hanya menggunakan peranti telefon pintar dan tablet.

Aplikasi Google Forms berfungsi bagi memberi kelebihan kepada anda dalam mengurus data serta berinteraksi dengan pengguna anda. Beberapa perkara yang anda boleh buat menggunakan Google Forms.

 

1. Masuk sahaja dlm GC kita terus je klik di bhgian kanan titik 9 tu dan ambil “Drive”

2. Pergi ke My Drive >> more >> google docs (ni nak bina soalan dlu)

3. Okay.. Bila buka je google doc ni.. Kita blh la cari soalan yg ada dlm laptop kita, dlm encik google kita copy masuk sni.. Tp sini setting kena setara ye… Maksud saya sama nombor, pilihan jwpan a, b, c tu mesti set yg sma, jarak yg sma.. Jika nk enter.. Kena enter sama je.. Jgn enter 2,3 kali.. Susunan kena cantik supaya bila nk build dlm google form nti senang dia nk read.. Contoh mcm dlm gambar di atas ni..

4. Bila dah siap.. Namakan dokumen ni.. Sbb senang nak cari nti dlm google drive. Lepas tu close (pangkah) je doc tu akn auto save dlm GD

5. Step ni mcm biasa utk bina google form. Pergi ke my drive>>more>>google form… Jika nk create terus dlm GC boleh juga.. Ni sy create melalui GD dia akn auto save di GD nti.

6. Dah setting tajuk dlm GF ni.. Setting make a quiz dan bla bla tu.. Kita g la ke titik 3 belah kanan ats tu. Ambil add-ons

 

7. Masuk je sini.. Kita install dlu form builder.. Taip kat bhgian search ats tu “form builder”

8. Kita install dan allow kan form builder tu dlm GF kita..

9. Bila dah install.. Kita pergi kembali ke GF kita tu, tekan yg atas tu, tgk dah masuk form builder tu.. Klik situ..

10. Tekan start utk mula.. Jika tiada keluar mcm ni.. Tekan refresh dia akn ada balik mcm ni..

11. Blh tgk… Dia akn keluar di bahagian kanan bwh tu… Import form… So.. Kita ambil google doc tu.. Sy selalu bahasakan google doc ni seperti word.. Sbb ad yg x faham google doc tu apa.. So.. Secara kasarnya seperti doc word kita juga.. Cuma ad 2,3 settingnya agk berbeza..

12. Bila keluar bhgian ni.. Auto akn keluar semua google doc kita yg dah save dlm GD td. So.. Kita select mana doc yg kita bina soalan td tu..

13. Selepas select tu.. Kita tgk ya bhgian bwh tu dah masuk dah soalan yg kita bina td.. Ni kena scroll ke bawah ya..

14. Ok.. Sini setting la.. Nk jenis soalan apa.. Multiple choice ka.. Apa ka..

15. Contoh yg sy buat ni multiple choice la.

16. Kita tgk la bhgian setting yg sy bulat tu… Sini kita blh tgk sama ada susunan soalan kita jadi atau x.. Ad yg tunggang tebalik 😆 Blh la setting terus required (wajib menjawab) soalan..

17. Dah siap setting kita import selected.. Kita tgk dia akn terus je masuk dlm GF kita..

18. Tadaaa… Dia masuk helokk ja dlm GF tu ikut nombor soalan..

 

19. Ni kelemahan yg ada.. Kita kena set answer (jwpn) dan points tu sendiri ye.. Dia xleh nk set kan… Tapi menyenangkan juga lah bila kita nk bg soalan byk kat bdk.. X perlu la taip satu2 kan.. Huhu… So semoga berjaya 😚😚

KREDIT TO ; Norzai Shahida

Leave a Comment