Elak Akaun Dig0d@m dengan 5 Cara Ini

Kejadian g0d@m akaun facebook ini bukanlah sesuatu yang baru, selagi kita ada akaun facebook selagi itu r1s1k0 dig0d@m sentiasa akan ada. Ambil langkah-langkah segera untuk lindungi segala data anda walaupun anda tidak pasti sama ada akaun anda dig0d@m atau tidak.

[1] Periksa

akaun

Facebook telah sediakan cara yang mudah untuk periksa dan lihat dengan pantas sekiranya data anda telah dicvr1. Pergi sahaja ke Setting > Security dan Login.

Di situ anda boleh periksa bila dan peranti apa yang telah digunakan oleh pihak pengg0d@m untuk akses akaun Facebook anda. Jika anda melihat ada lokasi atau device (peralatan) yang tidak dikenali, mungkin akaun anda telah dig0d@m.

[2] Logout Dari Semua Peranti

akaun

Untuk kaedah berjaga-jaga, log keluar dari semua peranti yang anda pernah login akaun Facebook sebelum ini. Biasanya peranti yang kita gunakan seperti telefon pintar, tablet, laptop dan juga laptop.

[3] Tukar Password

akaun

Jangan gunakan kata laluan yang sama serta mudah diingati untuk akaun-akaun laman web yang menggunakan kaedah login menggunakan id dan password.

Tukar segera password yang menggunakan aksara-aksara yang unik yang belum pernah anda gunakan sebelum ini.

[4] Semak Semua Akses

akaun

Segera semak atau lihat segala perkara yang ada akses ke akaun Facebook anda. Batalkan segala akses tersebut bagi mengelak data anda dicvr1 pada masa akan datang.

[5] Beritahu Rakan

akaun

Jika anda telah dapati akaun Facebook anda telahpun dig0d@m, segera maklumkan kepada rakan-rakan atau keluarga anda mengenai hal tersebut. Ini bagi mengelakkan pengg0d@m tersebut berpur@-pur@ menjadi diri anda dan mengambil segala maklumat perib@di anda yang dikehendakinya melalui akaun Facebook anda.

Sentiasa ambil maklum bahawa maklumat peribadi anda adalah sul1t. Jangan dedahkan terlalu banyak maklumat peribadi anda di media sosial. Sentiasalah berhati-hati dalam menggunakan media sosial kerana kita tidak tahu siapa yang sedang melihat kita atau siapa yang berniat tidak baik dengan kita.

Sumber : Majalah Labur

Lihat Juga Pautan : Tips Pil1h Dryer Jim@t Elektrik

Leave a Comment