PayNet Sahkan Vendor Guna DuitNow QR Code akan dicaj bermula 1 November

PayNet Sahkan Vendor Guna DuitNow QR Code akan dicaj bermula 1 November

Makluman terkini dari pihak kerajaan mengenai DuitNow bermula pada 1 November ini, PayNet Sahkan Vendor Guna DuitNow QR Code akan dicaj bermula 1 November. Ini merupakan perubahan penting dalam landskap perkhidmatan kewangan digital di Malaysia. Perkongsian kali ini, admin akan membincangkan isu ini dengan lebih terperinci, termasuk kelebihan, manfaat, masalah yang mungkin timbul, serta peranan rakyat dan kerajaan dalam perkara ini. Ikuti terus info mengenai uitNow QR Code akan dicaj

DuitNow QR Code akan dicaj bermula 1 November

DuitNow QR Code

Kita ketahui sebelum ini pembayar dengan qr code tidak akan ambil sebarang caj perkhidmatan melainkan hanya tranksaksi melibatkan satu bank ke satu bank lain dengan caj sebantak RM1 bagi satu tranksaksi. Oleh yang demikian kerajaan perpaduan dibawah Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal melaksanakan DuitNow QR Code akan dicaj pada bulan November ini.

DuitNow QR Code

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah menegaskan bahawa apa-apa caj yang dikenakan bagi transaksi pembayaran menggunakan kod QR tidak akan memberikan kesan negatif kepada golongan berpendapatan rendah. Beliau menjelaskan bahawa perkara ini telah dibincangkan dengan Gabenor Bank Negara (BNM), Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour, semalam.

Gabenor telah memberikan penjelasan bahawa langkah ini tidak akan memberi beban tambahan kepada golongan berpendapatan rendah. Anwar menjelaskan perkara ini semasa berucap pada Pameran Postnormal Times di Kl Jazz & Art, di Wisma YPR, hari ini.

Beliau juga memberikan pandangan bahawa keputusan untuk mengenakan caj atau tidak bagi penggunaan platform kod QR DuitNow bergantung kepada Bank Negara Malaysia (BNM), yang mempunyai tanggungjawab terhadap perkara tersebut. Beliau menyerahkan keputusan ini kepada BNM, dan sekali lagi menekankan bahawa golongan pendapatan rendah tidak akan terjejas oleh langkah ini.

Kelebihan Penggunaan DuitNow QR

DuitNow QR adalah satu perkhidmatan yang membolehkan pemindahan wang antara bank dan entiti bukan bank menerusi imbasan kod. Kelebihan utama DuitNow QR adalah kemudahannya. Peniaga dan pengguna hanya perlu menggunakan aplikasi atau peranti mudah alih untuk menjalankan transaksi wang secara pantas dan selamat. Sebelum ini, tiada caj transaksi dikenakan untuk pemindahan wang bawah RM5,000, menjadikan DuitNow QR pilihan yang sangat popular.

Pada masa kini, jika seseorang mengunjungi restoran atau perniagaan yang hanya menerima pembayaran melalui satu jenis e-Dompet, maka tidak akan memungkinkan untuk melakukan pembayaran menggunakan e-Dompet lainnya. Ini kerana perniagaan tersebut hanya menyokong satu jenis pembayaran sahaja. Sebagai penyelesaian bagi masalah pelbagai e-Dompet yang ada, PayNet bekerjasama dengan MOF Inc’s Cyberview Sdn Bhd telah memperkenalkan inisiatif pembayaran tanpa tunai tambahan yang dikenali sebagai DuitNow QR. DuitNow QR memungkinkan pengguna untuk melakukan pembayaran antara bank-bank atau e-Dompet yang berbeza yang menyokong ciri ini melalui Interoperable Credit Transfer Framework (ICTF).

DuitNow QR Code

Manfaat Pengenakan Caj Transaksi

Pengenakan caj transaksi DuitNow QR membawa beberapa manfaat kepada ekosistem kewangan Malaysia. Pertama, ia boleh menjadi sumber pendapatan tambahan untuk bank dan entiti bukan bank yang menyediakan perkhidmatan DuitNow QR. Ini dapat menggalakkan pertumbuhan dan penyediaan perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna.

Selain itu, ia juga boleh membantu mengurangkan penyalahgunaan perkhidmatan DuitNow QR. Dengan pengenakan caj, pengguna mungkin akan lebih berhati-hati semasa menjalankan transaksi, dan ini dapat mengurangkan kes penipuan atau aktiviti haram.

Masalah yang Mungkin Timbul Jika DuitNow QR Code akan Dicaj

Tiga kesan mungkin timbul jika DuitNow QR Code akan dicaj dan jika mula dilaksanakan

DuitNow QR Code

Namun begitu, pengenakan caj transaksi juga boleh mencetuskan beberapa masalah. Beberapa pengguna mungkin merasa terbeban dengan caj tambahan yang perlu dibayar semasa bertransaksi menggunakan DuitNow QR. Ini boleh menyebabkan penurunan penggunaan perkhidmatan ini, terutamanya oleh golongan yang kurang berkemampuan.

DuitNow QR Code

Peranan Rakyat dan Peranan Kerajaan Dalam Isu ini

Peranan rakyat dalam perkara DuitNow QR Code akan dicaj adalah untuk memahami perubahan ini dan membuat penyesuaian yang sesuai dalam penggunaan DuitNow QR. Pengguna perlu mengambil berat terhadap caj yang dikenakan dan ia boleh menentukan sama ada perkhidmatan ini masih berbaloi untuk digunakan berdasarkan keperluan dan keadaan peribadi masing-masing.

Artikel lain : Pengambilan Kerja Di KWSP Bagi Pelbagai Jawatan Untuk Bulan September 2023

Kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk memantau dan mengawal perubahan dalam industri kewangan digital. Mereka perlu memastikan bahawa pengenakan caj transaksi DuitNow QR adalah adil dan tidak memberi tekanan yang terlalu besar kepada pengguna. Selain itu, kerajaan juga boleh memberikan panduan kepada bank dan entiti bukan bank mengenai pengurusan caj transaksi ini.

FAQs Qr Code Duitnow

DuitNow QR Code

Jawapan

  1. Caj transaksi adalah 0.25% daripada jumlah transaksi jika dibuat daripada akaun semasa atau simpanan, manakala 0.50% dikenakan untuk pemindahan menerusi kad kredit.
  2. Caj transaksi akan ditolak daripada akaun semasa atau simpanan setiap 5 hari bulan, bergantung kepada mod pemindahan wang.
  3. Pengguna mungkin perlu membayar caj tambahan semasa bertransaksi, tetapi ini juga boleh membantu mengurangkan penyalahgunaan perkhidmatan DuitNow QR dan menyokong pertumbuhan industri kewangan digital.
  4. Pengenakan caj transaksi DuitNow QR akan merangkumi semua aplikasi DuitNow QR yang digunakan untuk pemindahan wang antara bank dan entiti bukan bank. Ini termasuk aplikasi seperti Boost, Grabpay, Setel, dan Touch ‘n Go.
  5. Pengguna boleh mengelakkan caj tambahan dengan memastikan mereka melakukan pemindahan wang menggunakan akaun semasa atau simpanan, bukan kad kredit. Dengan cara ini, mereka akan dikenakan caj sebanyak 0.25% sahaja.

Leave a Comment