150 Tan Harta Warisan Untuk Anak

150 Tan H@rta Warisan Untuk Anak

Tidak ada ibu bapa yang tidak sayangkan anak. Kalau boleh memang hendak masa hadapan an@knya cerah dan terjamin. Sepasang suami isteri dari Seoul, Korea yang merupakan warga emas mengumpul sampah-sarap seberat 150 tan sebagai harta tinggalan yang bernilai buat an@k lelaki mereka yang tid@k mahu bekerja sekiranya mereka men1ngg@l dunia.

anak

Sampah-sarap itu dikumpul khusus untuk anak mereka selama 10 tahun dengan anggapan sampah tersebut boleh dijual sebagai barang bernilai. Ini kerana an@k lelaki mereka sudah lebih setahun tidak keluar rumah.

Media Korea Selatan, SBS, melaporkan kisah pasangan tersebut dan menunjukkan bagaimana Choi, 75 tahun yang berasal dari Gwangju menjadikan rumah 2 tingkatnya menjadi pusat pengumpulan s@mpah.

anak

Menurut Oddity Central, Choi mengutip sampah daripada tepi jalan dan tong sampah. Bagi lelaki itu sampah ini boleh menjadi sesuatu yang bernilai tinggi kepada orang lain sehingga memenuhi setiap ruangan rumahnya.

An@k lelaki mereka sudah berusia 40-an tersebut dan mempunyai ber@t bad@n lebih dari 100 kg hanya menghabiskan masa di rumah t@npa berbuat apa-apa dan hidvp dengan wang persaraan kedua orang tuanya. Mereka pernah memvjuk an@knya berkali-kali untuk keluar dari rumah dan mencari kerja namun tidak berhasil.

Choi juga menyatakan kebimbangannya, “Anak saya suka duduk di rumah, tid@k keluar mencari kerja dan ia membim.b@ngkan saya. Saya risau sekiranya saya dan isteri sudah tiada kelak, dia tiada tempat bergantung lalu saya menyimpan banyak barang untuk an@k saya, agar ia boleh dijual,” Choi, isteri dan an@k lelaki mereka tidur di dalam satu ruang kecil di dalam rumah mereka kerana ruang lain telahpun dipenuhi s@mpah.

anak

Namun disebabkan isteri Choi mengalami mas@lah jantung yang serivs, doktor menyarankannya supaya tinggal dalam persekitaran yang bersih. Akhirnya, Choi bersetuju untuk membersihkan 150 tan sampah di rumahnya dengan menggunakan khidmat sukarelawan seramai 226 orang dan 1 jentera pengorek.

anak

Melihat kediamannya bersih buat kali pertama selepas bertahun-tahun dipenuhi kek0t0ran sampah, lelaki itu menangis dan berkata yang dia tidak akan mengutip sampah lagi demi kesihatan isterinya.

Begitulah kisah orang tua yang begitu menyayangi dan merisavkan an@k lelaki mereka yang sudah pun 40-an sehingga terpaksa melalui kehidupan di tengah-tengah timbunan sampah dan menghadapi sakit jantvng. Lelaki berumur 40-an sepatutnya sudah cukup dewasa dan sepatutnya menjaga orang tua tetapi apa yang berlaku pula sebaliknya.

Jadilah anak yang meringankan beb@n, bukan menambah beb@n.

Sumber : Oddity Central

Lihat Pautan Lain : Pakej Bantuan Rakyat Akan Datang

Leave a Comment